Partnerzy projektu We Make Transition! spotkali się w Tallinie by przećwiczyć proces areny przejścia

W dniach 10-11 października partnerzy projektu We Make Transition! spotkali się w Tallinie, w inspirującym Centrum Kreatywnym Telliskivi. Głównym celem spotkania było poznanie i symulacja metody areny przejścia w praktyce. 

Arena przejścia to metoda obejmująca serię warsztatów współtwórczych, które rozpoczynają się od analizy i sformułowania wybranego wyzwania zrównoważonego rozwoju oraz stworzenia wspólnej wizji zrównoważonego rozwoju z uczestnikami areny. Następnie w trakcie procesu ustalane są możliwe ścieżki i konkretne kroki prowadzące do wizji, a na koniec tworzony jest program przejścia obejmujący działania i obowiązki. Kluczowym celem projektu We Make Transition! jest zaangażowanie w taki proces różnorodnych lokalnych podmiotów społeczeństwa obywatelskiego. Rozwiązania wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem wymagają różnych perspektyw i pomysłów ze wszystkich poziomów społeczeństwa.

W dalszych etapach realizacji projektu jego partnerzy zorganizują warsztaty dotyczące lokalnych obszarów transformacji we współpracy z łącznie 12 miastami i gminami w sześciu krajach regionu Morza Bałtyckiego. Procesy opierają się na zorganizowanych wcześniej dyskusjach w grupach fokusowych. 

Tematyka poszczególnych, lokalnych aren zmian będzie następująca:

FINLANDIA
1. Tampere: zrównoważony styl życia, mobilność i różnorodność biologiczna
2. Hämeenkyrö: zrównoważone rolnictwo
3. Helsinki-Uusimaa: gospodarka o obiegu zamkniętym, zrównoważona żywność
4. Uusikaupunki: zrównoważona gospodarka lokalna i różnorodność biologiczna
5. Kimitoön: udział młodzieży

ESTONIA
6. Okręg Tartu: gospodarka o obiegu zamkniętym
7. Lääne-Harju: społeczności zajmujące się energią odnawialną

ŁOTWA
8. Cēsis: Rolnictwo ekologiczne i rozwój bioregionu

POLSKA
9. Gdynia: zielone przestrzenie uczestnictwa i zrównoważonej konsumpcji

NORWEGIA
10. Namdalen: zrównoważony rozwój eko-społeczny
11. Trondheim: żywność i tekstylia

NIEMCY
12. Brema: zrównoważona produkcja żywności